Help! Toetsweek / tentamen tips

Het is weer zover.. toetsweek. Vier keer in het school jaar de meest hecktische weken van het jaar.
Tenzij je alles al lang af hebt natuurlijk! Helaas is dat bij mij vaak niet het geval. Ik ben het type dat als ik een opdracht krijg vaak denk 'ooohh.. nog 6 weken voor dat het ingeleverd moet worden!? dat is like forever!' Tot dat het twee dagen voor het inlever moment is en ik dus een hele dag alleen maar huiswerk doe en het net op het nippertje af krijg. Een no-go kan ik je vertellen ;) Daarom wat tips wat vooral wel of niet te doen.





Plannen.
Iets waar ik op papier heel goed in ben, maar in praktijk vaak wat minder.. ik kan een prachtige planning maken, per week of per dag. Maar in praktijk loopt het meestal anders. Toch heb ik tot twee keer toe al gehad dat het me wel is gelukt volgens schema te werken, wat een geweldig gevoel als je alles al twee weken voor de toetsweek af hebt en jij als een van de weinige achterover kan gaan zitten terwijl de rest 'toesteek stress heeft' (niet omdat zij het hebben trouwens, dat zou natuurlijk niet erg aardig zijn, maar omdat je weet dat jij dat normaal ook hebt ;)) Plan trouwens ook niet te veel op een dag / middag / avond hou het wel realistisch.



Neem tijd voor jezelf.
Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig na mijn 'planning' verhaal.. maar geloof me het is onwijs belangrijk tijd voor jezelf / ontspanning in te plannen. Dit maakt dat je je schoolplanning namelijk ook volhoudt! Niemand kan alleen maar werken. Ik merk dat als ik alleen maar aan school werk het juist averechts werkt. Daarom zorg ik dat ik elke dag een moment van rust heb, even mijn gedachten af van school en alle drukte. Ook trakteer ik mijzelf minstens een keer per week met een leuke film / serie een maskertje , nagels doen en iets lekkers erbij. Treat yourself! Voor sommige mensen helpt het om een soort beloning in het vooruit zicht te hebben als motivatie. Zoals dus bijvoorbeeld zo'n 'girls night'. Of iets lekkers. Ook sporten kan ontspannend werken trouwens! Tijdens het sporten maakt je lichaam gelukshormonen aan, deze zorgen voor een goed gevoel en het maakt ruimte in je hoofd.


Zorg dat je werk goed geordend is.
Dus bijvoorbeeld als je losse blaadjes hebt om te leren, doe ze in een map of snelhechter met eventueel schrijfpapier zodat je een samenvatting kunt maken. Samenvattingen maken is trouwens voor mij de beste manier om te lezen. Ik schrijf meestal kort de belangrijkste dingen op of bijvoorbeeld trefwoorden. Als je al je werk bij elkaar hebt voorkomt dit dat je iets kwijt raakt waardoor je het niet kunt leren.

Wees voorbereid.
Check de avond van tevoren nog even of je alles in je tas hebt wat je voor de volgende dag nodig hebt zoals een rekenmachine, goed werkende pennen, potlood en gum en een flesje water voor tijdens de toets als dat mag. En leg eventueel je kleren voor de volgende dag alvast klaar, dit scheelt een hoop tijd in de ochtend en zorgt dat je s'ochtends niet hoeft te haasten en stressen. Ik maak meestal ook mijn lunch de avond er voor al klaar.

Tot slot, don't stress! Als je tijdens een toets of examen een vraag niet weet sla hem over en kijk er als je klaar bent met de rest nog even naar. Soms weet je het dan ineens weer! Zorg goed voor jezelf, ga op tijd slapen, drink water en ontbijt goed! Vooral dat laatste is erg belangrijk ontbijt zorgt voor energie en helpt ook met nadenken. Succes, You can do it!