Healthy Twix recept

Dit is een van mijn favoriete tussendoortjes als ik mezelf wil trakteren op iets extra lekkers.
En altijd een groot succes als ik ze voor anderen maak wanneer ze op visite komen, of als ik ze als verrassing meeneem. Dit recept heeft me verrast en verbaasd.
Het deed me echt aan Twix denken, maar dan veel lekkerder! Al zeg ik het zelf ;). 
Het is een gezond(er) alternatief voor de standaard Twix en andere chocolade repen die je in de winkel kunt kopen. Ben je benieuwd hoe je deze Twix bars zelf kunt maken? Lees dan snel verder voor het recept.







Ingrediënten:

Bodem / koek
100 gram havermeel
40 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
60 gram gesmolten kokosolie
1 tl (wijnsteen)bakpoeder
Snufje zeezout

Tussenlaag/karamellaag
200 gram (Medjoul) dadels.
40 gram kokosolie of roomboter- zelf gebruikte ik deze keer plantaardige margarine van Albert Heijn.

Bovenlaag/ chocolade
120 gram extra pure chocolade (85% - 99%)
2 el roomboter of kokosolie
3 el haverroom of kokosroom

*Havermeel kun je heel makkelijk zelf maken. Gebruik hier voor 100 gram havermout en maal het fijn in een blender.

Zo maak je de Twix bars

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Neem een ovenschaal of cakevorm, vet deze in en bekleed hem met bakpapier.
Meng in een kom de ingrediënten voor de koek. Doe het koekmengsel in de bakvorm en druk het aan. Zet de koek in de oven en bak voor 12- 15 minuten.
Laat het hierna volledig afkoelen en zet het in de koelkast.

Pureer vervolgens de ingrediënten voor de karamellaag. Zelf week ik de dadels altijd even minstens een half uurtje (vaak langer). Zo worden de dadels wat zachter.
Mijn blender heeft namelijk nogal moeite met het blenden van dadels.
Ik gebruikte trouwens gewone dadels, dat ging ook prima en deze zijn wat goedkoper dan Medjoul dadels. De plantaardige margarine verwarmde ik even, dit zorgde er namelijk voor dat de dadels zich wat makkelijker lieten blenden. Maar als je keukenmachine of blender sterk genoeg is, is dit niet nodig. Verdeel de karamellaag over de koek.

De kokosroom maakte ik zelf door een blikje pure kokosmelk (op de kop) in de koelkast te zetten (minimaal 12 uur). Hier door scheidt de room en het kokoswater zich van elkaar. Draai het blikje weer om, de room is namelijk op de bodem gezakt. Nu kun je de room er uit scheppen.
Klop de kokoscrème met een mixer of garde tot een glad en romig geheel.

*je kunt er eventueel nog een eetlepel ahornsiroop en een mespuntje ongezoete vanille poeder aan de kokoscrème toe voegen.

Smelt de kokosolie en chocolade en voeg de kokosroom toe. Verdeel het over de karamellaag en laat nu het geheel een half uurtje hard worden in de koelkast. Hier na kun je het in repen of stukken snijden.

Bewaren

Zelf bewaar ik de Twix bars in de vriezer. Zo kan ik wanneer ik zin heb er eentje uit halen en heb ik er nog lang plezier van. Ook handig om al klaar te hebben als je visite krijgt en iets speciaals bij de koffie wil doen. Zo blijven ze lang goed.

Laat als je dit recept gemaakt hebt vooral een berichtje en foto achter!
Het lijkt me leuk om te zien hoe jullie Twix er uit ziet, en heeft gesmaakt natuurlijk :)!
Enjoy!

PS. ik ben benieuwd; wat is jouw ultieme guilty (free) pleasure? Altijd leuk om nieuwe inspiratie op te doen en gezonde tussendoortjes met elkaar te delen.