Menstruatie cups - de basics


Zo'n 3 jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de menstruatie cup, toen kwam ik het toevallig ergens tegen op een beauty blog. Ik vond het eerlijk gezegd maar een vreemd idee. Een plastic cup in je lichaam. Op dat moment heb ik me er dus ook niet in verdiept, en maar snel verder geklikt.
  


Nu, jaren later kwam ik het ineens weer tegen. Omdat ik me ben gaan verdiepen in wasbaar 'goed' zoals wasbaar maandverband, wasbare wattenschijfjes, wasbare doekjes enzovoorts. 
Maar daar over een andere keer meer.

De menstruatie cup en wasbaar maandverband gaan hand in hand, blijkt uit verschillende Facebook pagina's en websites. Interessant! Dacht ik.
Inmiddels ben ik op dat gebied wel open minded en zie ik er vooral de vele voordelen van in.
Omdat ik merkte dat er nog niet zo heel veel over bekend is, en mensen vaak verbaasd of geschokt reageren als ik ze vertel over wasbaar maandverband en menstruatie cups, heb ik besloten er op mijn blog aandacht aan te geven. Je zult dus regelmatig wat voorbij kunnen zien komen over deze onderwerpen. Verschillende reviews, informatie en meer. Voor mij is wasbaar maandverband en de menstruatie cup een uitkomst, die ik ook anderen van harte toe wens. Vandaar dat ik dacht 'hier wil ik graag meer mensen over vertellen!'
In dit artikel even kort de basics, wat is een menstruatie cup precies?

Dus, voor degene die geïnteresseerd zijn ; lees vooral verder.

Wat is een menstruatie cup?

Een menstruatie cup is een flexibele cup die ontworpen is voor inwendig gebruik tijdens je menstruatie. De cup vangt het bloed op, in plaats van dat hij het absorbeert zoals bij een tampon of maandverband.

Hij kan zo’n 8 tot 12 uur blijven zitten, afhankelijk van hoe hevig je menstrueert.
Een menstruatie cup houd tot zo'n 20-30 ml. Afhankelijk van de maat en het merk. 
Dit is de hoeveelheid die een vrouw gemiddeld per dag vloeit. 
Tijdens de hevige dagen, of als je over het algemeen een hevigere menstruatie hebt zul je hem wat vaker moeten legen. Dat is in het begin even uitvinden, maar daar kom je snel genoeg achter als je de cup wat beter leert kennen.  
 
Voor het inbrengen de vouw je de cup eerst. Er zijn verschillende manieren waarop je de cup kunt vouwen, de meest gebruikte is de 'C' vouw. Hierbij vouw je de cup in de lengte dubbel. Vervolgens draai je hem een beetje, zo ontstaat er een vacuüm waardoor hij goed blijft zitten en kan er niets langs lekken. In het begin moet je er misschien even handigheid in krijgen, maar als je het eenmaal gewend bent is het echt heel simpel.
Na gebruik verwijder je de cup, spoelt hem uit onder de kraan en dan kun je hem weer inbrengen.

Aan het eind van je menstruatie kook je de cup uit om hem te steriliseren. Maar je kunt hem natuurlijk ook dagelijks uitkoken als je dat fijn vind. Hier zijn speciale bekers voor te koop die je kunt gebruiken in de magnetron.
Er zijn ook speciale (bruis)tabletjes waarmee je je cup kunt desinfecteren.

Omdat een menstruatie cup niet absorbeert zoals dat het geval is bij een tampon, is er geen gevaar voor TSS (Toxic Shock Syndrom). 
De tampon absorbeert namelijk niet alleen bloed, maar ook het natuurlijke vocht wat zich in de vagina bevind. 
Menstruatie cups worden gemaakt van flexibel silicone of rubber wat zich vormt naar je lichaam, hier door voel je hem niet zitten. Dit vond ik nog wel een van de meest bijzondere ontdekkingen denk ik. Tampons voelde ik namelijk altijd zitten. Maar met de cup voel ik absoluut niets!

Een menstruatie cup gaat gemiddeld zo'n 10 jaar mee, en als je er goed voor zorgt misschien zelfs langer. Een groot voordeel hier van is dat je zo een hoop geld bespaard. En omdat je hem hergebruikt hoef je ook niet elke keer naar de winkel te rennen zoals wanneer je tampons op zijn, of als je ze niet in huis hebt op het moment dat je onverwacht ongesteld wordt. Je hebt hem altijd bij de hand.

Wat vinden jullie van de menstruatie cup? Zou je het overwegen, of gebruik je er al een?

Ik ben benieuwd naar jullie meningen! En mocht je specifieke vragen hebben over wasbaar maandverband en/of menstruatie cups, stel ze dan vooral!
Dan doe ik mijn best ze te beantwoorden of er aandacht aan te geven in een volgend artikel.

Liefs,

Rowena