Zuurdesem bananen kruidcake : easy, gezond en lekker!

Een gezonde snack, zoet, kruidig en heerlijk luchtig. Wat wil je nog meer? Dit was een van mijn eerste baksels met zuurdesem, en sinds dien een echte hit! Ik neem hem graag mee als ik op visite ga, voor een feestje of 'gewoon' voor bij een kopje thee of koffie, mmm! Ik ben dol op kruiden, bananen én fermenteren dus dit leek me een goeie combi. Het doet me een beetje denken aan de kruidcake die mijn moeder vroeger maakte, heerlijk! Maar dan een gezonde variant ;). Als je eenmaal weet hoe je hem maakt, staat hij binnen no-time in de oven. 



Wat je nodig hebt voor de cake:

         Ingrediënten:

  • 3/4 cup actieve zuurdesem starter
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille: ik gebruik graag vanille poeder van Jacob Hooy
  • 1/2 cup kokosolie
  • 2 bananen
  • 1/3 cup bruine suiker. Het kan ook zonder als je de cake suikervrij wil maken
  • 3/4 theelepel zeezout
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat of een halve nootmuskaat.
  • 1 theelepel kaneel 
  • 1/2 theelepel bakingsoda
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 1/4 cup bloem 

    Materialen:
  • Cakevorm 
  • Mengkom
  • Garde
  • Optioneel:
  • Maatbekers / Cups 
  • Maatlepels 

Begin met het smelten van de kokosolie. Dit kun je heel simpel doen door de kokosolie in de magnetron, of au bain marie in een pannetje. Als je de kokosolie in de magnetron verwarmt, begin dan met 30 seconden. Kokosolie wordt namelijk snel heet! Laat dit volledig afkoelen voordat je het straks bij de rest van de ingrediënten doet.
Prak de bananen met een vork op een bord of in de mengkom. Ik gebruik een bord omdat ik dit makkelijker vindt. Rasp een halve nootmuskaat als je verse nootmuskaat gebruikt. 

Voeg dan je zuurdesem starter, eieren, vanille, kokosolie, banaan en eventueel de suiker toe. Mix dit zodat alles goed gemengd is, maar mix het niet te lang! Voeg hierna de droge ingrediënten toe: de bloem, bakpoeder, bakingsoda, kruiden en zeezout. Mix totdat het een mooi en glad geheel is en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Laat dit 2 uur fermenteren op kamertemperatuur. Dit zorgt ervoor dat de zuurdesem het deeg nog wat kan fermenteren en de kruiden wat meer opgenomen worden in het deeg. Ben je in tijdnood? Dan kun je hem ook meteen de oven in schuiven en bakken ;). Wil je je deeg wat laten fermenteren? Dat kan natuurlijk ook. Maar laat hem niet 's nachts fermenteren, vanwege de eieren die in het deeg zitten. 

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je bakblik in met boter of wat kokosolie. 
Bak de cake voor 60 minuten. Elke oven is weer anders, dus check de cake af en toe om te voorkomen dat hij té bruin wordt. Ik zet de oven op de 'boven en onderwarmte' stand. Gebruik je hete lucht? Dan kan het zijn dat de cake wat sneller klaar of bruin is! Check met een mes in het midden van de cake of deze klaar is. Als het mes er schoon uit komt, is hij gaar!

Je kunt de cake 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar hem in een plastic(diepvries)zakje, caketrommel of zilverfolie zodat de smaak er goed in blijft. Je kunt natuurlijk ook plakjes invriezen en deze er uit halen als je zin hebt in een plak cake, ideaal. 

Enjoy!