Melkkefir recept - Hoe maak je lekkere melkkefir drank?

Melkkefir is het eerste fermentatie proces waar ik mee begonnen ben. Ik leerde steeds meer over gezonde voeding, natuurlijk(er) leven én het fenomeen fermenteren. Dat is inmiddels jaren geleden. Ik kreeg ik van iemand die ik kende een portie kefir korrels, of kefir roosjes zoals ze ook wel eens genoemd worden.

Ik ben begonnen met het maken van kefir van kokosmelk, omdat ik lactose intolerantie had. Maar na zo'n 2 keer werkte de kefir roosjes dan meer. Achteraf ook niet zo gek, want ze hebben lactose nodig om van te leven. Lactose is namelijk een melksuiker. De kefir korrels leven van deze melksuikers en zetten ze om in probiotica. Zo ontstaat een romige, zure melkdrank, die vergelijkbaar is met karnemelk. Maar dan wat zuurder en romiger met een beetje een lichte prik door de koolzuur die ontstaat tijdens het fermentatieproces.

Uiteindelijk leerde ik dat ik wel rauwe melk kon drinken, en door het fermentatie proces wordt de lactose afgebroken. 

Heel eerlijk? Ik moest erg aan wennen aan de smaak van melkkefir. Aan de ene kant vond ik het wel lekker, aan de andere kant ook wel weer doorbijten, omdat het toch wel een uitgesproken smaak is en best zuur kan zijn. Ik ben het voornamelijk gaan drinken vanwege de gezondheidsvoordelen die het heeft. Destijds had ik regelmatig last van mijn darmen. En dit zou daar heel goed bij kunnen helpen. 

Het schijnt wel vaker te gebeuren dat, wanneer je begint met kefir, je gaat door een 'ontgiftingsproces'. Dit is niet altijd het geval, maar kan dus voorkomen. Je lichaam gaat dan hard aan het werk om alle verkeerde bacteriën er uit te werken en moet wennen aan al die goede bacteriën die ineens in je darmen terecht komen. Dit merkte ik zelf ook. Hierna kwam er meer balans.

Laat dit je vooral niet tegenhouden om het te proberen: niet iedereen heeft hier last van. En je kunt rustig aan beginnen door bijvoorbeeld elke dag een eetlepel te nemen en dit op te bouwen als je wel gevoelige darmen hebt. Zo kunnen je darmen rustig aan wennen aan al die goede bacteriën. En bouw dan op naar steeds wat meer.



Wat is melkkefir?

Melkkefir is een gefermenteerde melkdrank. De melksuikers in de melk worden omgezet in goede bacteriën. Daarnaast bevat melkkefir vitamine B1 (thiamine), B2, B6, B12, C, D, H (Biotine) en K, mineralen en aminozuren zoals tryptofaan. Door de probiotica kan melkkefir een goede invloed hebben op je darmen en stoelgang. Door de fermentatie ontstaat er koolzuur en een héél laag alcohol percentage. 





Wat heb je nodig om 500 ml melkkefir te maken?

  • 50 gram melkkefir korrels
  • 500 ml melk (het liefst verse rauwe melk van de boer)
  • Glazen pot
  • Zeef
  • Lepel  
  • Trechter
  • Glazen flessen om de kefir drank in te kunnen doen
  • Kom waarin de zeep past

Hoe maak je melkkefir?

Bij het maken van melkkefir houdt je de verhouding 1:10 aan. Dus als je 500ml melkkefir wil maken, gebruik je 50 gram kefir korrels en 500ml melk. Doe deze in een glazen pot. Ik gebruik zelf een weckpot mét rubberen ring. Veel mensen gebruiken ook de pot zonder rubberen ring, of doen er een doek over. Zelf heb ik gemerkt dat een afgesloten pot met rubberen ring voor mij het beste werkt. Laat deze 24 tot 48 uur staan, zodat de kefirkorrels hun werk kunnen doen.

Hierna kun je de kefir zeven. Dit is het makkelijkst als je een zeef in een mengkom doet. Met een plastic lepel schep ik de korrels dan om zodat alle kefirdrank gezeefd wordt en je alleen de korrels overhoudt.
Deze kun je vervolgens weer in een nieuwe portie melk doen. De pot was ik met heet water en zo nodig afwasmiddel met een aparte afwasborstel die ik alleen voor de melkkefir gebruik. Als je goed voor je kefirkorrels zorgt kunnen ze jaren mee gaan! Omdat ze zich blijven vermeerderen kun je er zelfs je hele leven plezier van hebben.

Tips

  • Het is bij kefir belangrijk om hygiënisch te werken. Je kunt het best aparte materialen voor je kefir gebruiken. En deze met heet water afspoelen of wassen met een milde afwaszeep. Zorg altijd dat er geen zeepresten meer op je materialen zitten. Dit kan de goede bacteriën dorden en dat zou natuurlijk jammer zijn.

  • De omgevingstemperatuur heeft invloed op hoe snel het fermentatieproces gaat. Hoe warmer het is, hoe sneller de fermentatie. Als het kouder is, is het fermentatieproces langzamer. Je kunt het best even proberen en proeven wanneer jij je kefir goed vindt.

  • Kefir korrels vermeerderen zich, dus uiteindelijk zul je steeds meer krijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook wat porties invriezen. Mocht er ooit iets met je kefir korrels gebeuren, dan kun je weer een nieuwe portie opstarten met de korrels die je hebt ingevroren.

  • Wil je even geen kefir maken of ga je op vakantie? Zet je kefirkorrels dan in melk in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het fermentatieproces héél langzaam gaat, en bijna pauzeert. Je kunt de korrels dan zodra je weer wil beginnen in een verse portie melk doen om ze weer op te starten. Check altijd even of de korrels nog goed zijn als je ze wil opstarten. Dus: geen schimmel of andere gekke kleuren op je korrels.