Hoe voedt je je zuurdesemstarter?

 Zuurdesem starter verzorgen lijkt een ware kunst. Maar is eigenlijk vrij simpel als je eenmaal weet hoe het moet.

Er zijn veel verschillende manieren en verhoudingen. 

Mijn zuurdesem bakker gebruikt de verhouding 1:3. Dus deze verhouding en zijn methode van voeden gebruik ik ook. Heb ik een keer niet zoveel nodig? Dan doe ik het 1:1 of 1:2.



Benodigdheden

  • Zuurdesemstarter
  • Tarwebloem of meel
  • Lauw water
  • Spatel om mee te roeren
  • Glazen pot 
  • Elastiekje

Methode 

Wanneer je begint met bijvoorbeeld 50 gram zuurdesem en je houdt de verhouding 1:3 aan, doe je hier 150 gram bloem of meel bij en 150 gram lauw water. Roer dit goed door en doe de deksel losjes op de pot.

Om te kunnen zien of je starter voldoende gerezen is, doe je een elastiekje om de pot tot waar de zuurdesem komt op het moment dat je hem net hebt gevoed. Zo kun je goed zien wanneer je starter verdubbeld en klaar voor gebruik is.

Hierna zet ik de zuurdesem in de koelkast. Klinkt tegenstrijdig? Dat dacht ik eerst ook. Veel mensen zetten de starter op het aanrecht om hem zo (sneller) te laten fermenteren.

Mijn zuurdesem bakker (die een starter van +100 jaar oud gebruikt!) doet het met de koelkast methode. Die weet wat hij doet ;). En dat heeft voor mij tot nu toe ook goed gewerkt. De zuurdesemstarter is dan na 24 uur mooi gerezen. In mijn ervaring gaat het anders ook veel te snel.

Zodra je starter klaar is, is deze verdubbeld en kun je waarschijnlijk mooie luchtbellen / bubbels zien. Zo weet je dat hij klaar is om te gebruiken in je broden en baksels.

Je neemt dan wat je nodig hebt, en houdt altijd een beetje over die je vervolgens weer opnieuw voedt. Zo kun je eindeloos door fermenteren en bakken!




 
 Tips

  • Zorg voor schoon materiaal. Was de pot in ieder geval één keer per week af.

  • Je starter kan gemiddeld een week zonder gevoed te worden.
    Hierna moet hij waarschijnlijk wel weer even opstarten, en duurt het wat langer voordat deze weer goed actief is.

  • Je kunt zowel bloem als meel gebruiken, of een combinatie. Het belangrijkste is, is dat er (voldoende) gluten in het meel zit zodat de starter kan fermenteren.

  • Het kan zijn dat als je je starter een tijdje niet gevoed hebt, er wat vocht op komt te staan. Zolang dit niet stinkt, is dat niet erg en kun je het gewoon doorroeren en hem opnieuw voeden.

  • Zorg voor actieve starter als je gaat bakken. Anders rijst het niet goed.

  • Kies het liefst voor biologisch meel of bloem. Dit is ongebleekt en bevat meer voedingsstoffen en is lekkerder van smaak.

  • Door de deksel losjes op je pot te doen, kan er nog genoeg zuurstof bij je zuurdesem. Dit is nodig voor de fermentatie.

  • Zit er schimmel op je starter? Gooi deze dan weg. Deze is niet meer te gebruiken.